Lage rugpijn

​Vrijwel alle volwassenen hebben wel eens te maken met lage rugpijn. Als de klachten minder dan een maand bestaan, spreekt men van acute lage rugpijn. Als de klachten langer dan drie maanden bestaan, spreken we van chronisch lage rugpijn.
 
Van de mensen die acute lage rugpijn krijgen, is de pijn bij de helft de pijn binnen een week weer over. Bij 95% van de mensen is de pijn binnen 3 maanden weer voorbij. Op zich is de prognose van acute en subacute lage rugpijn gunstig, zij het dat bij de meerderheid van de patiënten de pijn ook wel eens opnieuw opspeelt.
 
Bij minder dan 5% van de mensen met lage rugpijn is er een specifieke oorzaak aan te wijzen. Dit kan bijvoorbeeld een hernia zijn (uitpuilen van de tussenwervelschijf in de richting van de zenuwwortel, waarbij de zenuwwortel in de verdrukking komt) of een forse verschuiving van de wervels ten opzichte van elkaar (spondylolisthesis). Verder worden de Ziekte van Bechterew, een vernauwing van het wervelkanaal (kanaalstenose) en kwaadaardige tumoren tot de specifieke lage rugpijn gerekend.
 
Bij de overgrote meerderheid van patiënten met chronisch lage rugpijn is geen duidelijke oorzaak aan te wijzen. Men spreekt dan ook van aspecifieke lage rugpijn. Vaak is er wel op een röntgenfoto, een CT-scan of een MRI-scan te zien dat er 'slijtage'-verschijnselen zijn (degeneratieve afwijkingen). Toch worden deze afwijkingen niet tot de specifieke oorzaken gerekend. Er zijn namelijk veel mensen die deze afwijkingen hebben maar die geen rugpijn hebben. Om de zaak nog ingewikkelder te maken, kan aspecifieke lage rugpijn overgaan in specifieke en omgekeerd (bijvoorbeeld, mensen die na een rugoperatie toch nog pijn overhouden). 
 
Pijn die zich uitsluitend tot de rug beperkt, noemen we lumbago. In de meeste gevallen is er uitstraling via de bil naar het been of vaak zelfs naar beide benen. In dat geval spreken we van lumbo-ischialgie ofwel 'ischias'. Soms is er alleen uitstraling zonder rugpijn, dan spreekt men van ischialgie. 

Vóór 2015 werden patiënten met lage rugklachten vaak behandeld met prikjes. Maar het effect daarvan  is uitvoerig onderzocht. Toen bleek dat deze behandeling geen meerwaarde heeft ten opzichte van een multidisciplinaire oefenprogramma. De behandeling met prikjes is daarom niet meer verzekerd.

Lees meer over pijnbehandelingen.

 

 

Pijnbehandelinghttps://www.westfriesgasthuis.nl/afdelingen/pijnbehandelingPijnbehandeling​Op de polikliniek Pijnbestrijding worden patiënten met langdurige pijnklachten behandeld.

 

 

dhr. J.S. de Jonghttps://www.westfriesgasthuis.nl/specialisten/Paginas/j-s-de-jong.aspxdhr. J.S. de Jong
dhr. A.P. Schipperhttps://www.westfriesgasthuis.nl/specialisten/Paginas/a-p-schipper.aspxdhr. A.P. Schipper

 

 

Heerhugowaardhttps://www.westfriesgasthuis.nl/locaties/heerhugowaardHeerhugowaardBij de locatie Heerhugowaard kunt u terecht voor poliklinische zorg van het Westfriesgasthuis als u in Heerhugowaard of de directe omgeving woont​.
Hoornhttps://www.westfriesgasthuis.nl/locaties/hoornHoornDe hoofdlocatie van het Westfriesgasthuis vindt u op de Maelsonstraat 3 in Hoorn. ​Er zijn twee ingangen: een hoofdingang en een ingang aan de stationszijde.

Mobile Menu
Zoeken.