Medicijnen bij pijnbestrijding

​Pijnstillers worden verdeeld in groepen. Binnen de pijnbestrijding wordt uitgegaan van 3 stappen, afhankelijk van de ernst van de pijn:

1. Paracetamol of een NSAID
2. Een zwakwerkend opioïde zoals codeïne of tramadol, meestal in combinatie met paracetamol of een NSAID.
3. Een opioïde zoals morfine of fentanyl, eventueel in combinatie met paracetamol of NSAID.
Naast de 'gewone' pijnstillers zijn er ook andere medicijnen die ingezet kunnen worden bij pijn.

Paracetamol
Een pijnstiller die goed bruikbaar is als zelfzorgmiddel bij de meeste soorten van pijn bij 'kleine' kwaaltjes. Het werkt pijnstillend en koortsverlagend en is zonder recept verkrijgbaar.
Bijwerkingen: vrijwel geen, ook is paracetamol vriendelijk voor de maag.
De stofnaam is paracetamol, merknamen zijn o.a. Paracetamol, Panadol, Sinaspril. Het is raadzaam bij pijn de paracetamol op regelmatige momenten in te nemen. Op deze wijze ontstaat er een gelijkmatige bloedspiegel van het geneesmiddel, wat effectiever werkt bij pijn. Het is ook verstandig de paracetamol in te nemen naast bijv. sterkere medicijnen zoals opiaten, omdat u dan een minder hoge dosering van deze opiaten nodig heeft met mogelijk minder bijwerkingen.

NSAID's
NSAID's (niet-steroïde ontstekingremmende middelen) zijn pijnstillers die ook ontstekingsverschijnselen afremmen. Naast ontstekingsremmend werken ze ook pijnstillend en koortsverlagend.
Voorbeelden hiervan zijn carbasalaatcalcium, ibuprofen, acetylsalicylzuur, naproxen en diclofenac. Deze middelen zijn voornamelijk zonder recept verkrijgbaar.
Bijwerkingen: o.a. mogelijk beschadiging van het maag-darmslijmvlies, mogelijk vermindering van de nierwerking en beïnvloeding van de werking van sommige middelen tegen hoge bloeddruk. NSAID's hebben invloed op de bloedstolling, ze kunnen beter niet gebruikt worden naast anti-stollingsmiddelen
De nieuwere NSAID's, zoals arcoxia, zijn mogelijk veiliger voor de maag en worden wel voorgeschreven aan mensen die een groter risico lopen op maagproblemen.

Opioïden
Dit zijn morfine-achtige middelen, ze zijn afgeleid van opium. Er zijn zwakwerkende en sterkwerkende opioïden. Ze worden ook wel opiaten genoemd. Deze middelen zijn er als tablet, als zetpil of in pleistervorm. In ernstige situaties worden morfine-achtige middelen toegediend via een injectie of een infuus, of als ruggeprik.
Bijwerkingen: sufheid en verstopping. Bij de sterker werkende opiaten ook: misselijkheid, minder diep en minder vaak ademhalen, stemmingsveranderingen (vrolijkheid, depressie), hallucinaties.
Bij langdurig gebruik kan er gewenning optreden, maar echte verslaving komt niet voor als het middel wordt gebruikt tegen pijn. Als u gedurende een langere periode opiaten heeft gebruikt is het verstandig deze ook weer gelijkmatig af te bouwen. Doet u dit niet dan kunnen er verschijnselen optreden die lijken op een zware griep. Doet u dit ten alle tijden in overleg met uw behandelend arts.
Voorbeelden hiervan zijn Tramadol (Tradonal, Tramadol, Tramagetic, Tramal), dit werkt iets sterker dan codeïne en wordt soms gebruikt als NSAID's niet gebruikt kunnen worden.
Sterker werkende opioïden zijn fentanyl, morfine, oxycodon, methadon, palladon en buprenorfine.
Deze middelen kunnen de rijvaardigheid beïnvloeden.

Middelen bij zenuwpijn
Zenuwpijn is meestal niet goed te behandelen met pijnstillers. Maar er is wél resultaat te boeken met andere soorten medicijnen. Namelijk met middelen tegen epilepsie of middelen tegen depressie. Deze medicijnen werken namelijk op de zenuwen en op de informatieoverdracht in de hersenen. U krijgt de middelen dus niet voorgeschreven omdat u een depressie of epilepsie heeft maar omdat deze middelen in vaak andere doseringen een goed effect op zenuwpijn kunnen hebben. Het effect van al deze middelen is sterk wisselend. Vaak wordt het verder verhogen van de dosering beperkt door de bijwerkingen. Deze middelen kunnen de rijvaardigheid beïnvloeden.

Anti-convulsiva
De meest bekende anti-epilepsie middelen die gebruikt worden zijn Lyrica ® (pregabalin), Neurontin® (gabapentine) en Tegretol® (cabamazepine).
Bijwerkingen: als er bijwerkingen optreden dan zal dit vaak zijn in de vorm van duizeligheid, slaperigheid, hoofdpijn, en gewichtstoename.

Anti-depressiva
Middelen tegen depressiviteit zijn veelal niet geregistreerd voor pijnbehandeling. Daarom vindt u hier vaak niets over in de bijsluiter. Het zijn vooral de ouderwetse anti-depressiva (de zogenaamde tricyclische anti-depressiva) die effectief kunnen zijn zoals amitriptyline (Tryptizol®, Sarotex®), anafranil (Tofranil®) en desipramine (Pertofran®). De modernere middelen uit de groep SSRI’s zijn niet of nauwelijks effectief tegen pijn. Het middel duloxetine (Cymbalta®) neemt een tussen positie in en lijkt wel effectief te zijn bij zenuwpijn die voorkomt als complicatie van suikerziekte, chemotherapie of HIV.
De meeste ervaring heeft men met amitriptyline. Dit middel is vooral effectief tegen branderige pijn. Omdat de sufheid soms te hevig wordt, wordt het middel alleen ‘s avonds ingenomen. De overige bijwerkingen die regelmatig optreden zijn droge mond, moeite met scherp zien (van dichtbij) duizeligheid, hartritmestoornissen, en vasthouden van vocht. Een duidelijk effect kan men meestal pas na een aantal weken verwachten, terwijl de bijwerkingen meestal na 2 weken verminderen

Bij behandeling van pijn of neuropathische pijn met welk medicijn ook is het de bedoeling dat de pijn minder wordt d.w.z. tot een dragelijk niveau wordt teruggebracht. Dit mag niet ten koste gaan van te veel bijwerkingen. Het voordeel moet dus groter zijn dan het nadeel.
Op de websites aan de rechterzijde van deze pagina kunt u informatie vinden over bijwerkingen van veelgebruikte medicijnen binnen de pijnbestrijding. Bovendien geven deze sites informatie en advies over het gebruik van deze medicijnen en verkeersdeelname.

 

 

 

Medicatieverklaring buitenlandhttps://www.westfriesgasthuis.nl/Folderbibliotheek/FLD-00160-NL.pdfMedicatieverklaring buitenland

 

 

Pijnbehandelinghttps://www.westfriesgasthuis.nl/afdelingen/pijnbehandelingPijnbehandeling​Op de polikliniek Pijnbestrijding worden patiënten met langdurige pijnklachten behandeld.

Mobile Menu
Zoeken.