Zenuwpijn of neuropathische pijn

De meeste mensen zijn gewend te denken aan pijn als een symptoom of teken van een onderliggende ziekte of beschadiging. Bij acute pijn is dit doorgaans ook het geval. Bij chronische pijn zijn echter de pijndrempel, de pijnverwerking en de pijnbeleving vaak gestoord. We zien de pijn in deze gevallen dan ook als een echte ziekte en niet slechts als een symptoom.
 
Hoe ontstaat neuropathische pijn
Neuropathische pijn ontstaat door een acuut of chronisch letsel van een zenuw waardoor spontane pijnprikkels kunnen ontstaan. Een prikkel die normaal als licht pijnlijk wordt ervaren wordt ineens hevig. De natuurlijk dempingsmechanismen raken ontregeld en er kunnen verkeerde schakels in het ruggenmerg ontstaan. Hierdoor kunnen o.a. prikkels van zachte aanraking als pijnprikkels worden waargenomen. Ook kunnen er na zenuwletsels zenuwknobbels ontstaan in het litteken en vindt er ontregeling plaats van het onwillekeurige (sympathische) zenuwstelsel.
 
Verschijnselen
Soms ontstaan er verschijnselen die typisch zijn voor zenuwpijn. De pijndrempel is vaak zeer laag (hoewel de patiënt dit zelf niet zo ervaart). De pijn kan een branderig karakter krijgen. De pijn kan gepaard gaan met tintelingen of andere sensaties die onplezierig kunnen zijn. Ook kan de pijn een schietend karakter krijgen dat vaak als steken of elektrische schokken kan worden ervaren. Tastprikkels kunnen pijnlijk zijn en het schuren van kleding over de huid kan als schrijnend worden ervaren.

Oorzaken
Er zijn vele oorzaken van neuropathische pijn. Deze pijn kan ontstaan na een gordelroosinfectie (met name als de gordelroosblaasjes genezen zijn). Soms ontstaat de pijn door chronische ziekte of vitaminegebrek zoals bij suikerziekte, langdurig alcoholmisbruik of blootstelling aan giftige stoffen of chemotherapie. Veel patiënten hebben hun klachten gekregen naar aanleiding van een operatie of ongeval.
 
Een bijzondere vorm van neuropathische pijn is het complex regionaal pijnsyndroom type 1 (ook wel bekend als posttraumatische dystrofie of reflex sympathische dystrofie). Hierbij is meestal één ledemaat aangedaan. De pijn ontstaat meestal na een ongeluk of operatie. Vaak gaat dit gepaard met kleurs- en temperatuurverandering, zwelling en verandering in de doorvoeding (trofische veranderingen). Ook is er vaak overmatig veel zweten van de arm of been.
De trigeminus neuralgie is een bijzondere vorm van aangezichtspijn die ontstaat door druk op het ganglion van Gasser.
 
Prognose
De prognose van neuropathische pijn is over het algemeen somber. Uit zichzelf gaat de pijn zelden over. Wel kan de pijn sterk wisselen. Ook zijn er vele methodes om de pijn te onderdrukken.
 
De behandeling van neuropathische pijn
De behandeling van neuropathische pijn is meestal niet door middel van priktechnieken zoals deze vaak door de anesthesioloog wordt toegepast. Hier zijn een aantal uitzonderingen op. Als het sympathisch zenuwstelsel betrokken is kan een sympathicus blokkade overwogen worden. Ook kan soms de pijn onderdrukt worden door inspuiting met corticosteroïden (bijnierschorshormoon). De trigeminus neuralgie kan door een priktechniek volgens Sweet (met radiofrequente stroom) vaak verholpen worden. Lees hier meer informatie over pijnbehandelingen.
Veel vaker zal de behandeling plaatsvinden door langdurig gebruik van medicamenten of door middel van TENS. De medicamenten die hiervoor worden toegepast zijn niet klassieke pijnstillers maar middelen die normaal gesproken worden gebruikt bij de behandeling van epilepsie (anti-convulsiva) of depressiviteit (anti-depressiva). Ook tramadol en morfineachtige middelen kunnen soms effectief zijn. Deze middelen werken doorgaans niet meteen, maar moet men enige tijd ermee doorgaan om te beoordelen of ze werkzaam zijn. Meestal ondervindt men een gedeeltelijk effect. Zie behandelingen. Lees hier meer informatie over medicijnen bij pijnbestrijding.
 
Nieuwe ontwikkelingen
Sinds een paar jaar wordt in ons ziekenhuis gewerkt met Ketanest infusie. Verder zijn we van start gegaan met Qutenza. Qutenza is een pleister met capsaicine als actieve bestanddeel. Dit is het voornaamste bestanddeel van Spaanse pepers of Sambal. Dit wordt toegediend in de vorm van een pleister en werkt gemiddeld drie maanden. Het is effectief bij mensen met langdurige zenuwpijn na gordelroos (post-herpetische neuralgie), maar ook andere vormen van zenuwpijn komen in aanmerking voor deze behandeling.
 
Crèmes
Pijnstillende stoffen hebben vaak vervelende bijwerkingen, waardoor patiënten met de behandeling moeten stoppen. Crèmes die de pijn direct via de huidzenuwen tot rust brengen kunnen uitkomst bieden. De meeste ziektekosten verzekeraars vergoeden de kosten van de crèmes.

 

 

Behandeling van pijn in het gezichthttps://www.westfriesgasthuis.nl/Folderbibliotheek/anesthesie Behandeling van pijn in het gezicht.pdfBehandeling van pijn in het gezicht
Complex Regionaal Pijnsyndroomhttps://www.westfriesgasthuis.nl/Folderbibliotheek/FLD-00149-NL.pdfComplex Regionaal Pijnsyndroom
Gordelrooshttps://www.westfriesgasthuis.nl/Folderbibliotheek/FLD-00141-NL.pdfGordelroos
Ketanest infusiehttps://www.westfriesgasthuis.nl/Folderbibliotheek/FLD-00175-NL.pdfKetanest infusie
Lokale infiltratie van een zenuwhttps://www.westfriesgasthuis.nl/Folderbibliotheek/FLD-00173-NL.pdfLokale infiltratie van een zenuw
Pijnstillende crèmes bij zenuwpijnhttps://www.westfriesgasthuis.nl/Folderbibliotheek/FLD-00161-NL.pdfPijnstillende crèmes bij zenuwpijn
TENS-therapiehttps://www.westfriesgasthuis.nl/Folderbibliotheek/FLD-00154-NL.pdfTENS-therapie
Zenuwpijnhttps://www.westfriesgasthuis.nl/Folderbibliotheek/anesthesie zenuwpijn.pdfZenuwpijn
Zenuwpijn behandelen met medicijnenhttps://www.westfriesgasthuis.nl/Folderbibliotheek/FLD-01194-NL.pdfZenuwpijn behandelen met medicijnen

 

 

Pijnbehandelinghttps://www.westfriesgasthuis.nl/afdelingen/pijnbehandelingPijnbehandeling​Op de polikliniek Pijnbestrijding worden patiënten met langdurige pijnklachten behandeld.

 

 

dhr. J.S. de Jonghttps://www.westfriesgasthuis.nl/specialisten/Paginas/j-s-de-jong.aspxdhr. J.S. de Jong
dhr. A.P. Schipperhttps://www.westfriesgasthuis.nl/specialisten/Paginas/a-p-schipper.aspxdhr. A.P. Schipper

 

 

Heerhugowaardhttps://www.westfriesgasthuis.nl/locaties/heerhugowaardHeerhugowaardBij de locatie Heerhugowaard kunt u terecht voor poliklinische zorg van het Westfriesgasthuis als u in Heerhugowaard of de directe omgeving woont​.
Hoornhttps://www.westfriesgasthuis.nl/locaties/hoornHoornDe hoofdlocatie van het Westfriesgasthuis vindt u op de Maelsonstraat 3 in Hoorn. ​Er zijn twee ingangen: een hoofdingang en een ingang aan de stationszijde.

 Meer informatie

Mobile Menu
Zoeken.