Borstreconstructie na amputatie

​​Na een borstamputatie die meestal door een algemeen chirurg is verricht, ontbreekt de borstcontour. Daardoor zijn uw borsten asymmetrisch. Om een nieuwe borst te construeren die zoveel mogelijk overeenkomt met uw andere borst, zijn er meerdere operaties mogelijk. 

Wanneer kunt u een borstreconstructie laten plaatsvinden?
Een borstreconstructie kan op twee verschillende momenten worden uitgevoerd:
Bij een primaire reconstructie volgt de reconstructie direct na borstamputatie. Dus dit is een operatie waarbij de amputatie en de reconstructie in één sessie plaatsvinden.  Of u hiervoor in aanmerking komt, wordt bepaald door de algemeen chirurg. Hij/zij zal u doorverwijzen naar de plastisch chirurg. 

Het tweede moment is een secundaire reconstructie. De borstreconstructie vindt plaats op een later tijdstip. De reconstructie kan ruim een jaar na de amputatie plaatsvinden. Dat heeft te maken met de afronding van de nabehandeling van bestraling en/of chemotherapie. 

Wat zijn de behandelingen?
Borstreconstructies kunnen op verschillende manieren worden uitgevoerd. In een gesprek met de behandelende plastisch chirurg wordt met u de juiste keuze gemaakt uit de verschillende opties. Hierbij wordt rekening gehouden met de wensen en de mogelijkheden van uw situatie.

DIEP-lap reconstructie
De borstreconstructie die het meest op een natuurlijke borst lijkt, is de DIEP-lap operatie. DIEP is een afkorting die staat voor Deep Inferior Epigastric Perforator. Dit is een slagader die de buikhuid en onderliggend vet van bloed voorziet. Een DIEP-lap operatie is een borstreconstructie met eigen weefsel vanuit de buik na borstamputatie. Door het gebruik van de huid en het vet van de buik wordt er een borst gemaakt van zacht, warm en levend weefsel.
Een borstreconstructie met DIEP-lap kan direct in dezelfde operatie als de borstamputatie uitgevoerd worden of in tweede instantie als in het verleden de borst al geamputeerd is.
In het Westfriesgasthuis zijn ongeveer 140 van deze operaties uitgevoerd met een slagingspercentage van boven de 97%. Foto's van reconstructies en meer informatie over de DIEP-lap operatie en het herstel leest u hier.

Voor vragen, afspraken of informatie kunt u op maandag, dinsdag en donderdag tussen 08.30 en 17.00 uur bellen naar 0229 257 250. ​​​​​​

 

 

 

Informatie borstreconstructiehttps://www.westfriesgasthuis.nl/Folderbibliotheek/FLD-00011-NL.pdfInformatie borstreconstructie
Leefregels na borstreconstructie mbv tissue-expander(s)https://www.westfriesgasthuis.nl/Folderbibliotheek/FLD-00037-NL.pdfLeefregels na borstreconstructie mbv tissue-expander(s)

 

 

Plastische chirurgiehttps://www.westfriesgasthuis.nl/afdelingen/plastischechirurgiePlastische chirurgieOp deze afdeling helpen wij u met reconstructieve chirurgie, bijvoorbeeld bij een nieuwe borst na amputatie. Omdat handen ingewikkelde lichaamsdelen zijn, helpt de plastisch chirurg ook bij behandelingen aan de hand en pols.

 

 

dhr. dr. P.D.L. Kuypershttps://www.westfriesgasthuis.nl/specialisten/Paginas/dhr.dr.P.D.L.Kuypers.aspxdhr. dr. P.D.L. Kuypers

 

 

Hoornhttps://www.westfriesgasthuis.nl/locaties/hoornHoornDe hoofdlocatie van het Westfriesgasthuis vindt u op de Maelsonstraat 3 in Hoorn. ​Er zijn twee ingangen: een hoofdingang en een ingang aan de stationszijde.

Mobile Menu
Zoeken.