Slijtage van duimgewricht (trapeziectomie)

​Het basis duimgewricht wordt gevormd door het eerste middenhandsbotje en het trapezium. Het trapezium is een van de handwortelbeentjes. Gewrichtsslijtage komt door de aandoening Artrose. Een gewricht is gevormd door twee of meer botstukken die elkaar ondersteunen. Om het uiteinden van deze botstukken heen ligt het gewrichtskraakbeen. Bij artrose gaat de kwaliteit van het gewrichtskraakbeen achteruit en kan door de jaren heen zelfs verdwijnen. Dit komt het meest voor in het basisgewricht van de duim.

Wat is de behandeling? 
In overleg met de plastisch chirurg en de conditie van de slijtage wordt er een behandelmethode bepaald. Er zijn twee behandelmethodes: een niet-operatieve methode en een operatie. De niet-operatieve methode bestaat uit ontstekingremmende pijnstillers, een spalk of oefentherapie.

De operatie
In overleg met de plastisch chirurg wordt de verdoving met u besproken. De operatie kan regionaal maar ook onder volledige narcose plaatsvinden. Tijdens de operatie wordt het trapeziumbotje geheel of gedeeltelijk verwijderd. Het lichaam zal de holte opvullen met bindweefsel. De wond wordt gedicht met oplosbare hechtingen die dus niet verwijderd hoeven te worden. De operatie duurt 45 minuten.

 

 

Slijtage van het duimgewrichthttps://www.westfriesgasthuis.nl/Folderbibliotheek/Slijtage van het duimgewricht.pdfSlijtage van het duimgewricht

 

 

Plastische chirurgiehttps://www.westfriesgasthuis.nl/afdelingen/plastischechirurgiePlastische chirurgieOp deze afdeling helpen wij u met reconstructieve chirurgie, bijvoorbeeld bij een nieuwe borst na amputatie. Omdat handen ingewikkelde lichaamsdelen zijn, helpt de plastisch chirurg ook bij behandelingen aan de hand en pols.

 

 

dhr. dr. P.D.L. Kuypershttps://www.westfriesgasthuis.nl/specialisten/Paginas/dhr.dr.P.D.L.Kuypers.aspxdhr. dr. P.D.L. Kuypers

 

 

Hoornhttps://www.westfriesgasthuis.nl/locaties/hoornHoornDe hoofdlocatie van het Westfriesgasthuis vindt u op de Maelsonstraat 3 in Hoorn. ​Er zijn twee ingangen: een hoofdingang en een ingang aan de stationszijde.

Mobile Menu
Zoeken.