Ziekte van Dupuytren

​​​​​​​​​De ziekte van Dupuytren is een aandoening waarbij bindweefselstrengen en onderhuidse knobbels in de handpalm worden gevormd. De strengvorming zorgt ervoor dat er huidtrekkingen ontstaan. Uw vingers komen in een buigstand te staan en kunnen steeds minder gestrekt worden. De aandoening is niet te genezen, maar wel te behandelen. 

Wat is de behandeling?  
Er zijn twee chirurgische behandelmethodes. De eerste is een operatie en de tweede is de prikmethode. Het zijn allebei dagbehandelingen die onder plaatselijke verdoving worden uitgevoerd.

Behandeling 1: operatie
Als de strengvorming al vergevorderd is en de vingers echt niet meer gestrekt kunnen worden wordt de ziekte van Dupuytren  behandeld door een operatie (partiële fasciëctomie). 
De bindweefselstreng wordt vrijgemaakt en verwijderd. Daarvoor maakt de chirurg een snee in uw huid. Zo kunnen de vingers beter worden gestrekt. In een enkel geval moet de chirurg een gewricht in de vinger losmaken om de vinger beter te kunnen strekken. Na enkele dagen (meestal de volgende dag) heeft u een afspraak met de revalidatiearts. Daarna wordt door de ergotherapeut een nachtspalk gemaakt. Deze draagt u minimaal zes maanden ’s nachts. 

Behandeling 2: de prikmethode 
De prikmethode (minimaal invasieve fasciotomie) kan alleen worden toegepast als de strengvorming nog in het beginstadium is. De handpalm wordt plaatselijk verdoofd. Met een naald worden de bindweefselstrengen doorgeprikt, waardoor u de vinger beter kunt gaan strekken. Na enkele dagen (meestal de volgende dag) heeft u een afspraak met de revalidatiearts. Daarna wordt door de ergotherapeut een nachtspalk gemaakt. Deze draagt u minimaal zes maanden ’s nachts.​​ Omdat er geen wond is, kunt u uw hand snel weer gebruiken. Ook is de nabehandeling korter.

 

 

Wat is Dupuytren(behandeling Dupuytren priktechniek)https://www.westfriesgasthuis.nl/Folderbibliotheek/FLD-00025-NL.pdfWat is Dupuytren(behandeling Dupuytren priktechniek)

 

 

Plastische chirurgiehttps://www.westfriesgasthuis.nl/afdelingen/plastischechirurgiePlastische chirurgieOp deze afdeling helpen wij u met reconstructieve chirurgie, bijvoorbeeld bij een nieuwe borst na amputatie. Omdat handen ingewikkelde lichaamsdelen zijn, helpt de plastisch chirurg ook bij behandelingen aan de hand en pols.

 

 

dhr. dr. P.D.L. Kuypershttps://www.westfriesgasthuis.nl/specialisten/Paginas/dhr.dr.P.D.L.Kuypers.aspxdhr. dr. P.D.L. Kuypers

 

 

Hoornhttps://www.westfriesgasthuis.nl/locaties/hoornHoornDe hoofdlocatie van het Westfriesgasthuis vindt u op de Maelsonstraat 3 in Hoorn. ​Er zijn twee ingangen: een hoofdingang en een ingang aan de stationszijde.

Mobile Menu
Zoeken.