Nierstenen

Nierstenen zijn verkalkingen in de nieren, die opgebouwd zijn uit kristallen die gevormd zijn in de urine. Ze ontstaan wanneer de urine oververzadigd is met slecht oplosbare zouten en mineralen. In plaats van in de urine op te lossen, worden deze stoffen tot kleine kristallen gevormd, die vervolgens samenklonteren. Nierstenen hoeven geen klachten te geven, maar als ze dat wel doen kunnen ze veel pijn veroorzaken.

Pijnklachten worden meestal veroorzaakt door rek in het afvoersysteem van de nier, deze pijnklachten komen typisch aanvalsgewijs voor en gaan gepaard met bewegingsdrang. Geadviseerd wordt om dan niet teveel vocht in te nemen.

De meeste stenen zullen spontaan de urinewegen passeren, soms is er een behandeling nodig in de vorm van een niersteenvergruizing. Hierbij worden grotere stenen vergruisd zodat deze spontaan via de urine afgevoerd kunnen worden.
Een enkele keer is het noodzakelijk dat er een procedure verricht wordt waarbij er een kijkbuis (scoop) via de urinewegen tot aan de steen wordt ingebracht om deze onder zicht te kunnen vergruizen.

Soms wordt een ‘dubbel-J-stent’ geplaatst om de doorgang goed open te houden, zodat de urine vanuit de nieren tot aan de blaas goed kan doorstromen.​

 

 

Nefrodrainhttps://www.westfriesgasthuis.nl/Folderbibliotheek/FLD-00897-NL.pdfNefrodrain
Niersteenvergruizinghttps://www.westfriesgasthuis.nl/Folderbibliotheek/FLD-00896-NL.pdfNiersteenvergruizing
Toevoegsel inbrengen dubbel J-Stenthttps://www.westfriesgasthuis.nl/Folderbibliotheek/FLD-00911-NL.pdfToevoegsel inbrengen dubbel J-Stent
Toevoegsel voor retrograde pyelogramhttps://www.westfriesgasthuis.nl/Folderbibliotheek/FLD-00906-NL.pdfToevoegsel voor retrograde pyelogram

 

 

Urologiehttps://www.westfriesgasthuis.nl/afdelingen/urologieUrologie​Urologie houdt zich bezig met behandeling van aandoeningen van nieren en de urinewegen van zowel mannen als vrouwen en daarnaast met aandoeningen aan de mannelijke geslachtsdelen.

 

 

dhr. F.A.G. Bloemhttps://www.westfriesgasthuis.nl/specialisten/Paginas/dhr.F.A.G.Bloem.aspxdhr. F.A.G. Bloem
dhr. A. Keizerhttps://www.westfriesgasthuis.nl/specialisten/Paginas/dhr.A.Keizer.aspxdhr. A. Keizer
dhr. M.R. Leterhttps://www.westfriesgasthuis.nl/specialisten/Paginas/dhr.M.R.Leter.aspxdhr. M.R. Leter

 

 

Enkhuizenhttps://www.westfriesgasthuis.nl/locaties/enkhuizenEnkhuizenDe polikliniek Enkhuizen vindt u in het Gezondheidscentrum Molenweg.
Hoornhttps://www.westfriesgasthuis.nl/locaties/hoornHoornDe hoofdlocatie van het Westfriesgasthuis vindt u op de Maelsonstraat 3 in Hoorn. ​Er zijn twee ingangen: een hoofdingang en een ingang aan de stationszijde.

 Meer informatie

Mobile Menu
Zoeken.