Vergrote prostaat

Bij de meeste mannen neemt de prostaat geleidelijk in grootte toe. Een groot deel van de mannen ondervindt hier geen hinder van, maar soms kunnen er (plas)problemen ontstaan. ​Omdat de prostaat om de plasbuis heen ligt, bestaat de kans dat de prostaat de plasbuis dicht duwt. Het wordt dan moeilijk om de urine, die uit de blaas komt, door de plasbuis te persen waardoor de kracht van de urinestraal minder krachtig zal zijn en er een kans in zit dat de blaas niet volledig geleegd wordt.

Het stellen van de diagnose wordt meestal gedaan door middel van aanvullend onderzoek bestaande uit: rectaal toucher (met de vinger via de endeldarm de prostaat voelen), blaasonderzoek (cystoscopie), plasregistratietest (uroflowmetrie), echografie van de prostaat, invullen van een prostaatscore-lijst (IPSS) en eventueel een blaasfunctieonderzoek (urodynamisch onderzoek).

De behandeling bestaat uit medicatie of een Trans Urethrale Resectie van de Prostaat (TURP).

 

 

Cystoscopiehttps://www.westfriesgasthuis.nl/Folderbibliotheek/FLD-00902-NL.pdfCystoscopie
Echografie van de prostaathttps://www.westfriesgasthuis.nl/Folderbibliotheek/FLD-00904-NL.pdfEchografie van de prostaat
Het uitpellen van de prostaat volgens Millinhttps://www.westfriesgasthuis.nl/Folderbibliotheek/FLD-00934-NL.pdfHet uitpellen van de prostaat volgens Millin
Uithollen van de Prostaat (TURP)https://www.westfriesgasthuis.nl/Folderbibliotheek/FLD-00914-NL.pdfUithollen van de Prostaat (TURP)

 

 

Urologiehttps://www.westfriesgasthuis.nl/afdelingen/urologieUrologie​Urologie houdt zich bezig met behandeling van aandoeningen van nieren en de urinewegen van zowel mannen als vrouwen en daarnaast met aandoeningen aan de mannelijke geslachtsdelen.

 

 

dhr. F.A.G. Bloemhttps://www.westfriesgasthuis.nl/specialisten/Paginas/dhr.F.A.G.Bloem.aspxdhr. F.A.G. Bloem
dhr. A. Keizerhttps://www.westfriesgasthuis.nl/specialisten/Paginas/dhr.A.Keizer.aspxdhr. A. Keizer
dhr. M.R. Leterhttps://www.westfriesgasthuis.nl/specialisten/Paginas/dhr.M.R.Leter.aspxdhr. M.R. Leter

 

 

Enkhuizenhttps://www.westfriesgasthuis.nl/locaties/enkhuizenEnkhuizenDe polikliniek Enkhuizen vindt u in het Gezondheidscentrum Molenweg.
Hoornhttps://www.westfriesgasthuis.nl/locaties/hoornHoornDe hoofdlocatie van het Westfriesgasthuis vindt u op de Maelsonstraat 3 in Hoorn. ​Er zijn twee ingangen: een hoofdingang en een ingang aan de stationszijde.

 Meer informatie

Mobile Menu
Zoeken.