Haas en schildpad

30-5-2014

Het centrum voor Radiotherapie en Oncologie heeft twee nieuwe bewoners: een haas en schildpad. Samen kijken zij uit over het Vriendenplein bij het Westfriesgasthuis. Het kunstwerk werd dinsdag 27 mei onthuld door Jan Timmer, voorzitter van de stichting Vrienden van het Westfriesgasthuis.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Fabel
De sculptuur verwijst naar de fabel van de Griekse filosoof Aesopus over de haas en de schildpad die een wedloop houden. De haas denkt gemakkelijk te kunnen winnen en doet onderweg zelfs een dutje. Maar de hardloopwedstrijd eindigt in de overwinning van de schildpad. Hij is de haas te slim af door gestaag door te lopen terwijl de haas ligt  te slapen. Wanneer de haas wakker wordt, heeft de schildpad de finish al bereikt.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Haastige spoed
Dit verhaal is gebruikt als metafoor voor het kunstwerk bij het Westfriesgasthuis. De moraal is: haastige spoed is zelden goed. Ofwel: de kortste weg is niet altijd de verstandigste. Het motto is ook bedoeld als bemoediging voor de patiënten van het nieuwe Centrum voor Radiotherapie en Oncologie, die, hoe moeilijk dat ook kan zijn, rustig hun weg moeten kunnen volgen ondanks hun situatie.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Over de kunstenaar
Nicolas Dings (1953) is een Nederlandse beeldhouwer en tekenaar o.a. bekend van het Spinoza -monument bij het Amsterdamse Stadhuis. Hij woont en werkt in Wijdewormer en Amsterdam.

 

 

Oncologiehttps://www.westfriesgasthuis.nl/afdelingen/interne-geneeskunde/oncologieOncologieOnder de vlag van Esperanz werken oncologen en verpleegkundigen van het Westfriesgasthuis samen met het Waterlandziekenhuis in Purmerend, het Zaans Medisch Centrum en het Vumc in Amsterdam.

Mobile Menu
Zoeken.