VRE in het Westfriesgasthuis

18-1-2018

In het Westfriesgasthuis is begin november bij een patiënt een VRE-bacterie gevonden. VRE is een resistente bacterie die met regelmaat in ziekenhuizen voorkomt. Ruim 1.000 patiënten worden onderzocht op besmetting. Inmiddels is 80% van die onderzoeken binnen. Tot eind december werd bij 18 patiënten de VRE-bacterie aangetroffen. Die patiënten zijn inmiddels niet meer opgenomen.

In het nieuwe jaar zijn geen nieuwe besmettingen geconstateerd. Aangeschreven mensen die hun kweekset voor VRE nog niet hebben teruggestuurd, wordt vriendelijk verzocht dat alsnog te doen.

Ervaring met deze bacterie in andere ziekenhuizen leert dat een VRE-bacterie niet op korte termijn uit huis is geweerd. Dat heeft te maken met de aard van de bacterie en met het feit dat het kweken van de bacterie relatief lang duurt. Het Westfriesgasthuis neemt alle mogelijke maatregelen om verdere verspreiding van de bacterie te voorkomen. 

Wat is de VRE-bacterie?
VRE is een resistente bacterie die met name bij ernstig zieke patiënten een moeilijk behandelbare infectie kan veroorzaken. De VRE is voor gezonde mensen niet gevaarlijk of ziekmakend, maar mensen met een sterk verminderde weerstand kunnen er soms wel ziek van worden. Meestal is men alleen drager van de VRE als darmbacterie zonder verdere ziekteverschijnselen. Dragerschap van de VRE-bacterie is niet te bekorten door een behandeling. Vaak raakt men de VRE spontaan kwijt.

Vragen?
Het Westfriesgasthuis heeft een speciaal telefoonnummer geopend voor vragen over de VRE-bacterie: 0229-208265. U vindt ook veel informatie in de veelgestelde vragen.

 Meer informatie

Mobile Menu
Zoeken.