Eten in het ziekenhuis

Patiënten van het Westfriesgasthuis verse, gezonde en ook nog duurzame maaltijden uit de eigen streek serveren. Met dat voor ogen hebben het Westfriesgasthuis, GreenPort Noord-Holland Noord, Handelshuis Atlantis en Diverzio hun kennis en kunde gebundeld.

Onze koksRuud Mars (links op de foto met collega-kok Cees Neefjes) is al meer dan dertig jaar kok in het Westfriesgasthuis. Samen met topkok Ron Blaauw heeft hij de menu’s ontwikkeld. Opgebouwd uit ingrediënten die grotendeels uit de regio komen. Spinazie uit Lutjebroek, rundvlees van Texel en duurzaam gevangen vis uit de Noordzee. Het komt allemaal hartstikke vers op de borden van onze patiënten.

Eten met smaak
Dagelijks bereidt het Westfriesgasthuis meer dan 200 maaltijden voor zijn patiënten. Nils van Mourik, facilitair manager van het Westfriesgasthuis: ”Wij zien onze patiënten als gasten en we proberen zoveel mogelijk in te spelen op hun wensen en behoeften. De maaltijd is voor veel patiënten een van de belangrijkste momenten op de dag. Bovendien draagt goede voeding bij aan een voorspoedig herstel. Daarom vinden we het belangrijk dat onze maaltijden lekker, vers en voedzaam zijn. Daarnaast is het natuurlijk mooi meegenomen dat we de lokale economie hiermee ook een handje helpen.”

Witlof uit Nibbixwoud
Ruud is blij dat hij aan de slag kan met mooie producten die maar een paar kilometer verderop geteeld worden. “Ik kreeg gisteren prachtige witlof binnen van kwekerij Spruit uit Nibbixwoud. Daar kan ik dan iets heel lekkers van maken in combinatie met Beemsterkaas en Texelse ham. Vervolgens krijgt de patiënt het knap geserveerd uit handen van onze servicemedewerkers. En als ze willen, kunnen ze op de iPads de filmpjes kijken over waar hun eten nou precies vandaan komt. Zien ze Dirk Spruit vertellen hoe die z’n witlof kweekt. Leuk toch?”

 Filmpjes

Klik op de foto's voor de filmpjes:


Ron Blaauw vertelt over zijn culinaire bijdrage aan onze maaltijden voor patiënten.

Bekijk meer filmpjes over onze maaltijden voor patiënten op ons YouTube-kanaal over onze maaltijden


Voedselverspilling in de zorg - VARA-tv-programma Groen Licht


Boer Ted, knolselderij

Arjan Biesheuver, knoflook


Peter Appelman, broccoli


Jeroen Rijpkema, kwekerij


Piet Hoogland, komkommers


Wout van der Tiel, bloemkool

Mobile Menu
Zoeken.